Stævner med Islandske Heste i Danmark

Der findes mange utroligt spændende begivenheder i Danmark, som du kan deltage i med islandske heste. I denne artikel kan du blive klogere på, hvilke former for konkurrencer og begivenheder, som du kan deltage i. Læs om DM i Islandske Heste, VM i Islandske Heste, Icehorse Festival og meget mere.

Når det kommer til konkurrencer med islandske heste, findes der to forskellige sportskonkurrencer. I den ene sportskonkurrence bedømmes helheden af hesten og rytteren. I den anden sportskonkurrence bedømmes kun hestens præstation i konkurrenceformen Gæðingakeppni.

I begge konkurrencer bedømmes de islandske hestes gangarter på en ovalbane. 5-gænger heste bliver dømt i skridt, trav, tølt, galop og pas, mens 4-gænger heste bliver bedømt i galop, tølt, trav og skridt.

Hestens pas bliver bedømt alt efter stil i stilpas samt hurtighed, og der kan blive dystet om hurtigste tid på en pasbane i væddeløbsformen af konkurrencen. Der kan også konkurreres om hestens alsidighed i “ALRID”, hvor hest såvel som rytter har mulighed for at vise sine egenskaber inden for distanceridning, gangarter og terrænridning.

DM for Islandske Heste bliver afholdt en gang om året, og det blev senest afholdt i MCH Messecenter Herning i juli 2018. Takket været samarbejdet mellem Dansk Islandshesteforening og den nordjyske klub Tvistur samt mere end 110 frivillige hjælpere blev turneringen stablet på benene.

Ved DM i Islandske Heste kunne de deltagende ryttere konkurrere både i gæðingakeppni og sport, mens publikum så på. Publikum blev imponerede af de spektakulære sportslige præstationer, som børne-, junior- og seniorryttere alle stod for.

I Sandager på Vestfyn har de årligt afholdt et hestestævne for islandske heste i mere end 40 år. I Sandager har de islandske heste fået en helt særlig plads i rytternes og publikums hjerter. Det har de blandt andet på grund af deres kærlige natur, som gør, at de er søde og venlige at have at gøre med. Islænderstævnet bliver afholdt på Orelundbanen på Vestfyn, og her kan publikum blandt andet opleve de islandske heste i deres helt særlige gangart tølt, som ingen andre heste kan bevæge sig i.

Siden august 2018 har danske islænderheste-entusiaster set frem til 2021. Det er nemlig blevet offentliggjort, at VM i islandske heste skal afholdes i Herning i 2021. FEIF har valgt Hestar Event ApS til at organisere verdensmesterskabet, og det bliver nogle erfarne personer, som skal arrangere VM i Islandske Heste i Danmark i 2021. Blandt andet er Lone Bertelsen og Stine Sandahl blandt arrangørerne, og begge var involverede i organiseringen af VM i Islandske Heste i 2015.

Bertelsen og Sandahl var også med til at organisere Icehorse Festival i 2018 sammen med Rasmus Møller Jensen. Icehorse festival er verdens første og største indendørsstævne for islandske heste. Turneringen bliver årligt afholdt i MCH Messecenter Herning. Det er et internationalt WRL-stævne med islænderheste, der konkurrencer på en ovalbane, som er 250 meter i Messecentret i Herning.

Icehorse Festival er en festival, hvor alle de bedste forhold ved islandske heste bliver hyldet. Det bliver de i form af foredrag med højt kvalificerede foredragsholdere, som fortæller spændende historier, der giver inspiration og visdom. Icehorse Festival består af et komplet program med mere end 250 heste fra over hele Europa, som konkurrerer i sport A og B klasser.