Stinna Tange Kaastrup sikrer Danmark VM-guld i paradressur

24-årige Stinna Tange Kaastrup er en af de bedste ryttere i para-dressur i Danmark og endda i hele verden. Sidste måned red Kaastrup en VM-guld sejr hjem i kategorien grad ii ved World Equestrian Games i North Carolina.

Kaastrup udgør et godt makkerpar med hesten Smarties, som hun tidligere har vundet EM-guld og OL-bronze med. En anden rytter, der havde succes ved konkurrencen i North Carolina, var Susanne Jensby Sunesen, som sammen med hesten CSK’s Que Faire vandt VM-bronze i kategorien grad IV.

Det var byen Tyron i North Carolina, som dannede rammerne for World Equestrian Games, hvor omkring 60 forskellige nationer var repræsenterede, deriblandt Danmark.

World Equestrian Games er navnet for VM i de otte forskellige discipliner, som findes i ridesporten. Der er tale om konkurrencer i distance, dressur, para-dressur, kørsel, military, reining, voltigering og spring.

Verdensmesterskaberne bliver ligesom i mange andre sportsgrene afholdt hvert fjerde år, og de er blevet organiseret siden 1990, da den svenske by Stockholm skrev historie som den første værtsby for VM i ridning.

Begivenheden blev som sagt senest organiseret i den amerikanske delstat North Carolina, og det står endnu ikke klart, hvor de næste World Equestrian Games vil finde sted. Mange arrangører af den store turnering har efter begivenheden oplevet store økonomiske udfordringer på grund af de høje omkostninger ved at vise otte forskellige discipliner frem ved en og samme begivenhed.

I Europa kan man tit og ofte også nyde flere discipliner ved samme mesterskab. FEI European Championships dannede blandt andet rammerne for konkurrencer i spring, dressur og para-dressur ved Europamesterskabet i Herning i Danmark i 2013.

Det var første gang i historien, at de tre discipliner var samlet ved det samme Europamesterskab. Det europæiske ride forbund havde så stor succes med det, at de har fortsat med at organisere FEI European Championships på den måde.

Næste år vil FEI European Championships i spring, dressur og para-dressur blive afholdt i den hollandske by Rotterdam i august 2019. Rotterdam er en erfaren værtsby, når det kommer til FEI European Championships, som hollænderne stod for at arrangere så sent som i 2011.

De fleste ryttere er nok ikke bekymrede over ikke at vide, hvor det næste VM i ridning kommer til at finde sted. De har nemlig nok fokus på OL i Ridning, som kommer til at blive en del af de Olympiske Lege i Tokyo i 2020. Her skal rytterne konkurrere fra den 25. juli til den 7. august i Equestrian Park i Tokyo Bay området.

Ved de Olympiske Lege konkurrerer såvel individuelle ryttere som hold i de tre forskellige discipliner dressur, spring og military. Sidst, Danmark vandt medaljer ved Sommer OL i Ridning, var i 2008, da Anne van Olst, Prinsesse Nathalie af Sayn-Wittgenstein-Berleburg og Andreas Helgstrand vandt OL-bronze i hold dressur.

Ridning ved de Paraolympiske Lege finder også sted i Tokyo Bay området. Her er datoerne blot fra den 25. august til den 6. september. Det bliver den anden gang i historien, at Tokyo er vært for de Paraolympiske Lege, som japanerne stod for for første gang tilbage i 1964.

Danmark er med sine 22 medaljer det femtebedste land i den paraolympiske ridehistorie. Tre af dem blev vundet så sent som ved Para-OL i Rio i 2016, da Stinna Kaastrup altså blandt andet vandt OL-bronze.